söndag 3 juni 2012

En rektor uttalar sig...


I Norge finns också en diskussion om skolan. Så här skriver en norsk rektor om skolfolks sätt att informera sig om forskning och hur de tänker om kritik mot skolan.

Kan kanske vara värt att tänka lite utanför det egna reviret ibland?

1 kommentar:

  1. Ja det är viktigt att tänka utanför det egna reviret men jag tycker att den norske rektorn missar precis detta. Han tänker ganska negativa tankar kring att lärarna borde förändras istället för hur hans eget ledarskap borde förändras för att frigöra dem.

    Tonvikten i inlägget ligger på forskning av professor Argyris men det denne kommer fram till är intressant men jag menar att det har ett helt avgörande fel. Undersökningarna baserar sig helt och hållet på situationer med ett gammaldags auktoritärt ledarskap där förändringar föreslås uppifrån. I sådana situationer är outbildad arbetskraft mycket mer benägna att prova något nytt än den som vävt samman en rejäl väv av "best practice".

    Skulle man däremot börja förändringsarbetet med att hitta förändringsidéer bland de som ska utföra arbetet så skulle man hitta mycket fler genomförbara saker bland välutbildade människor. Ett modernt ledarskap skulle utnyttja både att det finns mer kunskap bland välutbildade och att de blivit välutbildade genom sin iver att lära sig nytt.

    SvaraRadera