måndag 3 september 2012

Psykopater dominerar oss

 
Låt oss se på marknaden som vi ser på en människa. Marknadstänkandet har ju fått sig några törnar under de senaste åren och kriser av avlöst varandra. Är det kanske dags att ställa en diagnos på patienten markanden, utgående från de beteenden den uppvisar? Ansvarslöshet kan vi ganska lätt tillskriva vår patient med tanke på hur de monetära resurserna har använts. Kortsiktigt handlande på grund av en impulsivitet, som inte går att stoppa, finns ju med i bilden. Sökande efter spänning och risktagande är en del i kapitalismens vardag, där kurser fluktuerar och snabba vinster eller förluster kan uppstå. Marknaden har vidare svårt att lära av negativa erfarenheter, vilket visar sig i att marknaden fortsätter i samla gamla hjulspår trots de ekonomiska smällar den åkt på. Marknaden saluförs genom marknadsföring (reklam). Som vi alla vet är reklamen manipulativ och ibland rentav lögnaktig. Marknaden är invävd i en form av ytlighet där charm och talförhet spelas ut men endast pengar räknas. Marknaden uppger ofta att det viktigaste för den är att uppfylla kundens önskemål.  Detta är ett bedrägligt uttalande, då vinsten torde vara den främsta drivkraften. Kunder lämnas inte sällan åt sitt öde när de klagar, vilket tyder på bristande empati. Bristande känsla för moral förefinns eftersom man gärna handlar med diktaturer under mottot att affärer är viktigast. Samhällets normer ses som hinder där så passar.

Alla kursiverade begrepp ovan är enskilda tecken på psykopati, eller anti-social personlighetsstörning som det officiellt hetat. Vår diagnos av vår patient marknaden är därmed klar. Behandlingen är mycket svår då störningen genomsyrar hela marknadsorganismen. Vi får lära oss att leva med vår patient men i längden blir det svårt. Psykopater är överrepresenterade i våra fängelser. Vi får se hur det går med vår patient.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Bra metaforer och humoristiska inslag!

  Jag skulle nog föredra ett frågetecken på din rubrik istället för din mer kategoriserade version.

  Min forne lärare, det är mycket som stämmer i din diagnos (faktiskt det mesta). Men det finns dock en sak vi inte borde vara naiva inför , nämligen impulsiviteten.

  Denna dysfunktionella patient som precis har ankommit till akuten har innan dess gjort allt som låg i sin makt för att omvandla människornas själar till derivata ”valutor”. Detta gjordes med noggrannhet, listighet, metodik, taktik, strategi och girighetsöverdos.

  Hans enda mardröm är i fall han vänder sig mot sig själv eller i fall han/hon (för genus skull) får en sådan stark moralisk uppenbarelse att han begär sin egen eutanasi…

  konstantin meleounis

  SvaraRadera
 3. Jag ikläder mig rollen som glädjedödare och påpekar att diagnosen är ställd på gruppnivå, något som normalt inte erkänns i demokratiska stater av nordiskt snitt. "Gruppnivå" är möjligen också missvisande, eftersom "marknaden" väl närmast är att betrakta som en metafysisk abstraktion. Ditt inläggs inledande mening kan betraktas som förmildrande omständighet till något som ju i övrigt är en träffsäker observation.

  SvaraRadera

 4. I historiska sammanhang har visst generella diagnoser ställt, t.ex. på den ledande nazikretsen.
  Jag ställer egentligen ingen diagnos utan påpekar bara på intressanta samband mellan diagnoskriterier
  och marknadens sätt att verka.

  Impulsiviteten är viktig i diagnosen. Här kan tilläggas att den blir allvarlig i samband med den den snabba behovstillfredsställelse som en kännetecknar en psykopat.

  SvaraRadera