tisdag 3 juli 2012

Emma Wiklund, entreprenörskap och egocentrering

 
Vi lever i en individualistisk tid sägs det. Häromdagen läste jag i en tidning en kommentar om att årets sommarpratare väl exemplifierar denna vår tid. I dagens sommarprat  (3 juli 2012) talade den f.d. modellen och nuvarande entreprenören Emma Wiklund och hennes berättelse kretsade mycket riktigt helt kring just Emma Wiklund. Själv tycker jag att det är rätt ointressant att lyssna till självupptagna, narcissistiska tongångar i halvannan timme men denna gång stod jag ut för att se om temat bar hela den utmätta tiden. Det gjorde det. Under sitt prat med musik hann Emma Wiklund berätta om sin karriär, hur hon blev styrelsemedlem flera gånger om, hur hon upplevde kändisskapet, om en barnafödsel, att hennes pappa av sparsamhet höll rum i den stora villan avstängda för att inte elräkningen skulle bli för stor och samtidigt höll värmen så låg så att Emma Wiklund och hennes syster fick frysa. Emma Wiklund gav också en beskrivning av hur hennes intresse för skönhetsprodukter väcktes och hon gjorde ohöljd reklam för sitt eget hudvårdsmärke, vilket borde ha stridit mot radions regler om marknadsföring. Pratet avslutades med en sorglig historia om hennes pappas död.

Jag undrar lite hur man tänker om man får en och en halv timme på sig att tala om något väsentligt i svensk radio. Är det verkligen sig själv man först kommer att tänka på som viktigast att fokusera på? Uppenbarligen finns det människor i Sverige som gör det. En vanlig slogan i Sverige är att man ska satsa på sig själv. Det för alltför lätt med sig att andra helt försvinner ur ens tankevärld, om de har inte har hjälpt en på traven här i livet. Mycket riktigt hyllade Emma Wiklund en del kvinnor som hon ansåg hade bistått henne i livet. Hur hon över huvud taget hade hamnat bland toppmodellerna till att börja med nämnde hon inget om.

Det vore dystert om alltfler människor skulle vilja framträda utåt som Emma Wiklund så
uppenbart gjorde. Det myckna talandet om att satsa på entreprenörskap och eget företagande ligger helt i linje med den presentation som gavs under sommarpratet. Här fanns knappt plats för andra människors utblickar utan jaget var helt i centrum.  Ett program totalt  i alliansregeringen anda.

Entreprenörskap återfinns alltmer bland skolans inriktningar.  Nu ska hela generationer omskolas – till vad?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar