lördag 2 juli 2011

Bloggvärlden - inte bara en spegling av omvärlden

I bloggarnas värld diskuteras det livligt, ibland mycket livligt. Precis som i den verkliga världen så har människor olika uppfattnngar om vad bloggandet innebär. Somliga anser att ens egen blogg är en fästning där man varje dag kan skjuta upp illustra små raketer för att sedan kunna få följsamma kommentarer och smekande lovord. Andra är mindre inriktade på att stå på scenen och bli belysta utan vill i stället ha en diskussion till stånd. Vill att åsikter ska korsas. Dessa egendomliga figurer upplevs ibland som fientliga och som tjuvar som lägger beslag på utrymme från den upphöjda bloggarens vackra byggnad. Man kan då stänga av den upplevt aggressiva intränglingen eller halvt om halvt bemöta honom eller henne med nya regler för hur bloggandet får och ska se ut. Det är inte ovanligt att dessa senare bloggare i andra sammanhang talar sig varma för demokrati och yttrandefrihet. Det blir något som liknar (NIMBY = not in my backyard) omkring det hela; gärna för mig mig främmande tyckanden och åsikter men inte på min gräsmatta.

Det är ju väl känt att människor med bestämda åsikter politiskt, privat gärna avviker från även omhuldade principer; "för den här gången", men här blir det så uppenbart.

Bloggvärlden är inte en spegling av omvärlden - blogglandet är som världen.

3 kommentarer:

  1. Det är förstås jobbigt när någon kommenterar och kraftfullt försöker driva argumentationen tvärs mot ens egen önskan eller väljer en debattnivå som är annan än den man önskar på sin blogg. Jag har dock lärt mycket av bloggarna TystaTankar (Mats), HelenavonSchantz och många fler hur mycket bättre ens egen blogg blir när den är öppen mot omvärlden. Vilket tonläge man vill ha åstadkoms bäst genom att visa genom sitt eget exempel, det har en stark kraft.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker jag är öppen mot omvärlden. Skulle aldrig utestänga någon. Men jag har en känsla av att vissa är här för att visa upp sig, och därmed inte så intresserad av andras åsikter, om de inte överenssytämmer med de egna.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att din blogg har ett öppet klimat och tycker om att läsa dina tankar. Jag är själv ingen stor bloggare med enormt genomslag så jag avstår från några råd kring vad som behövs mer för dra till sig läsare. Jag önskar dig bara lycka till för det är din blogg värd.

    SvaraRadera