fredag 13 maj 2011

DEN NÖDVÄNDIGA FORSKNINGEN ?


Forskning är livsnödvändig för samhället. Utan den kunskapsuppbyggande verksamhet som forskning innebär skulle vi inte ha nått så långt i utveckling som vi gjort. Forskarna är värda all heder. Som exempel har jag tagit ett citat från en sammanfattning från en svensk forskares femtonåriga erfarenheter från sin forskning om kvalitet och arbetskraftens hälsa:

”Andra grundläggande principer är att det måste finnas ett engagerat ledarskap i organisationen och att alla anställda måste vara delaktiga i kvalitetsarbetet. De som verkligen kan se detaljerna är de anställda. Därmed finns kunskapen om hur man förbättrar verksamheten i hög grad hos dem.
En annan princip är processorientering. Det betyder att de organisatoriska strukturerna ska vara flexibla så att arbetsprocesserna kan anpassas efter målet med verksamheten. För att uppnå kvalitet måste man ställa sig frågorna: Hur gör vi och hur kan vi göra det bättre?
Vidare måste inställningen hos människorna i organisationen vara att man strävar efter ständiga förbättringar och att de beslut man fattar är väl underbyggda.”

Men självfallet behövs ytterligare forskning. Eller…?

2 kommentarer:

  1. Mycket bra Bertil!
    Lyssnade du på debatten igår på DN-tv? Vad tyckte du? Här är vad jag tyckte...

    http://pedagogikframtid.blogspot.com/2011/05/besviken-pa-debatten.html

    SvaraRadera
  2. Nu hamnar du i min blogglista:)

    SvaraRadera