lördag 27 oktober 2012

Socialdemokratin sviker skolan

 
Nu tar Socialdemokraterna det sista steget in i den borgerliga marknadsekonomins finrum, där konkurrens sägs bidra till effektivitet, mångfald och låga kostnader och samtidigt betonar vikten av att tjäna pengar. Att motivet ytterst är att tjäna pengar döljs föga trovärdigt under paroller om individens fria val, låga priser och nya triumfer för kreativiteten.

Socialdemokraterna är därmed numera inte ett socialt parti eftersom de sociala konsekvenserna av privatisering av skolorna och därtill hörande vinstintresse inte alls är utredda. Partiet är inte heller ett folkligt demokratiskt parti eftersom inom den ekonomiska sfären gäller inte principen en människa = en röst, utan inflytandet bestäms av det kapital som kan sättas bakom orden.

Det skulle behövas ett nytt parti som kämpar för både socialt ansvar och för sann demokrati och mot det förytligande som marknadsekonomin med nödvändighet innebär. Att införa entreprenöriellt lärande som ämne i den svenska skolan är ett tydligt tecken på vart Sverige är på väg. Skolan politiseras långsamt och ställs i marknadens tjänst. Somliga hyllar detta och om dessa kan man tycka vad man vill men skolan måste hållas fri från de mäktiga penningintressena så långt möjligt är. Skolan har ju ett demokratiuppdrag som inte får förfelas genom att vantron på lyckan med valfrihet för individer som högsta möjliga ideal fritt får sprida sig.

Alla krafter som är för en demokratisk skola måste samlas och kämpa emot de idéer som nu sprids. Både vänsterkrafter och liberaler borde kunna enas under paroller om en från marknaden fri skola som söker undervisa eleverna i  allmänmänsklighet, samarbete och
kunskapssökande.

10 kommentarer:

 1. Nu tycker jag att du låter lite väl bitter och för mycket Bertil mot världen. Duger inte något parti som utgångspunkt? Jag är i och för sig glad över att du inte valde kommunisterna. De har haft ett oproportionerligt stort inflytande på svensk skola och lagt grunden till den antiintellektualism som människor från andra länder känner stor förvåning inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan.

   Då har jag det värre. För dig är det ju Jan mot SKL.

   Radera
  2. Du har det säkert värre ;-) men jag hävdar att min ambivalens inför byte av huvudman gör kampen ganska komplex för mig med.

   Radera
 2. Bertil,

  Du belyser en djup politisk inkonsekvens och det gör du med både skarphet och en argumentation som baseras på fakta. Jag välkomnar även ditt förslag om detta nya politiska parti som inbegriper socialt ansvar och autentiskt demokrati.

  Jag skulle enbart tillägga ”socialdemokraterna också…”


  SvaraRadera
 3. Pär Engström5 november 2012 17:28

  Hej Bertil!

  Här tänker jag inte "tjöta" emot för du har rätt.

  SvaraRadera
 4. Dessvärre kommer det nog inte att hjälpa särskilt mycket vad man eventuellt tycker, önskar sig eller vill på det politiska området?

  Om marknadskrafterna, som menar sig stå för frihet och valfrihet, har flyttat fram sina positioner i Europa, och särskilt i Sverige, med sådana enorma kliv alltsedan 80-talet, som de har gjort, och i princip styr över det mesta, särskilt massmedia, och även demokratins alla olika partier, så finns det nog över huvud taget inte så många människor kvar som kan sätta sig emot deras viljor?

  Om några till äventyrs skulle vilja försöka sig på den saken, så blir de nog ganska så omgående, för att inte säga genast, bortplockade från något som helst politiskt inflytande? Så är det problemet ur världen…..

  Att styra med - iron rod - kommer nog att bli den nya tidens melodi? Där ingen som helst pardon eller ursäkt kommer att accepteras för att avvikelse från en utstakad vilja för den internationella marknaden, och för det internationella näringslivets behov av ökade vinster.

  – Är ni med oss, eller är ni inte med oss…… .det är bara att välja…..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du intresserad av att vara med och delta i en artikel som kommer att handla om skolans ”företags - och vinsteffektivisering” får du kontakta mig på: meleounis@hotmail.com

   Radera
  2. Kära(e) anonym,
   Det skulle vara kul om du hörde av dig direkt till mig på min mail torestad59@gmail.com eller tfn 0708-118 166, tack!

   Radera
 5. Vill kommentera friends-inlägget. Jag har två barn 12, 14 år, jag upplever det inte som om de aär varken mobbade eller mobbare. Så vi är väl ganska vanliga. Jag har reagerat på denna kamratstödjarfunktion. Vad det är frågan om är faktiskt en skvallerapparat som är negativ för det allmäna barnlivet. Dessa barn som blir kamratstödjare de blidar en särskild grupp, lite elitistiskt, och de som ingår i gruppen ska skvallra. Kamratstödjarna ska skvallra till lärare, de ska skvallra till föräldrar och de ska skvallra till fritidspedagoger.

  Detta skvaller innebär att de som är kamratstödjare kan bli utsatta och benämnda vad de faktiskt är nämligen skvallerbyttor. De kan alltså få en väldigt utsatt position och svårt att få vänner.

  Små barn och små ungdomar vet inte alltid vad som är relevant skvaller för att någon ska må bättre och vad som faktiskt bara är skvaller som ju faktiskt kan vara felaktig överförd information. Barnen är inte stora nog att ta det ansvaret och barnen som blir kamratstödjare blir utsatta!. Det är inte schysst mot de barnen som blir kamratstödjare heller.

  Vad sa man förr... " Skvallerbytta bing bång går i alla gårdar, slickar alla skålar ...."

  SvaraRadera