måndag 31 oktober 2011

Är en coach en kusk eller...?


Nuförtiden finns coacher för allting; livet, arbetet, lärare, arbetslösa, ja, för alla. Vad betyder egentligen coach? Närmast är ordet kopplat till diligens, fordon, senare buss, därefter överfört till den som kör diligensen, dvs.  kusken (kan även heta coachman på engelska). En coach är alltså en kusk, helt enkelt. En kusk kör inte sin häst utan styr den med fina rörelser med tyglar och skänklar.

Vad gör en coach idag? Tränar fotbollsspelare? Ja, men enligt Cecilia Grahn, som representerar International Coach Federation i Sverige, DN 25/11, 2001, så är ”coaching inte samtalsterapi, inte heller rådgivning eller mentorskap. Den vänder sig till friska individer som vill vidare i en utvecklingsprocess”.
Vad är då coaching? Det är väldigt svårt att sluta sig till det när man studerar enskilda coachingföretag.

 Så här definieras coaching på ett annat ställe:
Coaching handlar inte om rådgivning, mentorskap, handledning, terapi eller konsulting. Coaching är ett förhållningssätt och en utvecklingsstrategi baserad på ett personligt ansvar för den egna framgången. Coachens roll är därför inte att coacha någon genom livets alla möjligheter och svårigheter; den är att lära ut och träna att i varje situation själv hitta den bästa vägen. http://www.international-coach.com/display_sub2.asp?apid=17

En coach lära således ut utan att ge råd, vara terapeut, mentor eller konsult. Coacher förhåller sig således bara till sin klient. Kanske som kusken till hästen, ordlöst med små smackanden ibland??


4 kommentarer:

  1. Tömmar och pisk. Tyglar och skänklar är beridarens kommunikationsmedel.

    Liknelsen är bra, att döma av de tre coacher som försökte sälja sig till mig idag så vill de spänna mig framför sina respektive vagnar och lämna över till dem att bestämma om både riktning och fart.

    Det är säkert jättebra för en och annan, men jag anar att det kan vara rent destruktivt för somliga. Med allt detta prat om 'positiv energi' och 'man styr själv sitt liv' så blir andra sidan av det skinande myntet mindre blank. Är man ansvarig för sin egen framgång blir man ansvarig för sin egen motgång också, inte sant?

    SvaraRadera
  2. Du är verkligen en klok kvinna, Morrica!

    SvaraRadera
  3. Leken med orden avslöjar coachens längtan efter att bestämma bakom alla de fina "frigörande" orden. Den här trendiga yrkesrollen känns i alla fall som att det inte är något jag önskar mig. Bollplank, mentorer och samarbetspartners, det avgör ens möjlighet att lyckas men den här rollen känns så ambivalent att jag knappas tror att den leder till några kritiska insyn.

    SvaraRadera