onsdag 25 maj 2011

JANTELAGENS FELAKTIGA ANVÄNDNING


Jantelagen tillämpas säkert över hela världen. Vissa vill få det till att Sverige är så unikt att lagen bara gäller här, men det är säkert fel.
Du skall inte tro att du är någon.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Tror du inte att vi vet något om dig?
Den gäller överallt, men den tillämpas egentligen av fel personer. Tänk efter nästa gång ni hör någon åberopa Jantelagen, så ska ni se att det är något som inte stämmer riktigt. Lagen borde ju brukas av dem som känner sig i faktiskt underläge, som är hjälplösa och inte har någon kraft kvar. I stället är det uppåtsträvarna, karriäristerna, uppkomlingarna, de lättkränkta narcissisterna som ropar ut att nu har jag drabbats av Jantelagen. De känner så när de inte får tillräckligt med utrymme att tränga sig fram på. De påbud som Jantelagen föreskriver är exakt de tankar och ord som uppåtsträvarna tänker eller säger till oss, som de tycker är bromsklotsar i deras utveckling
Tänk på det nästa gång ni hör ordet Jante.


     

4 kommentarer:

 1. Jantelagen handlar förstås om de negativa synen på den duktige, den som lyckas etc.

  Även om det vore vänligt och trevligt att ge den längst ner på stegen ett argumentationsverktyg så är detta en felaktig användning av jantelagen. Tyvärr så går jag emot ditt huvudbudskap.

  SvaraRadera
 2. Jag vidhåller att i praktiken är det
  uppåtsträvarna som tillgriper lagen som förklaring till att de inte klyckas.

  SvaraRadera
 3. Hmmmm, jag kanske kan gå dig lite till mötes om att det är uppåtsträvarna som använder den mest men jag hävdar att de brukar ha uppnått någon slags framgångar så de blivit lite övermodiga, innan de tillgriper jantelagen.

  De har oftast uppnått en lön som är högre än de flesta lärares och kan därmed få för sig att det är jante ifall någon med lite mer kunskap kräver att de behöver lite mer kompetens.

  SvaraRadera
 4. De vill ha mer! Men blir hindrade för att de är "oförstådda".

  SvaraRadera