onsdag 30 november 2011

Riksdagen och folket?

Vår riksdag sägs bestå av folkvalda, men det är inte många ledamöter som uppfyller det kriteriet. De som kryssats in utgör här ett illustert undantag. Men även de, liksom övriga som valts från partiernas listor, har ju en gång lyfts fram internt inom partiet, utan någon utomstående insyn. Att sedan stå på valbar plats när partiet får tillräckligt antal röster så man blir invald betraktar inte jag som att folkets röst har talat.

Hur många svenskar får besök av eller har naturlig kontakt med sina riksdagsledamöter? Vet man ens vem det är som är det? Gör riksdagsledamöterna någon som helst ansträngning för att nå de väljare de i högtidliga stunder anser sig valda av? Nej, mycket sällan i så fall.. Många av dem bloggar stolt om sina resor runt om i landet och sina besök hos partikamrater, än här än där. Men någon kontakt med sina kärnväljare? Nej. Med de goda förmåner och den behagliga arbetstid som ledamöterna har kunde de åtminstone avsätta lite tid för kontakt med folket. Varför inte på somrarna?

Att vara riksdagsledamot var en gång fint och aktat. Nu är de ett gäng halvbildade personer, ofta utan någon akademisk examen som pratat sig fram sedan ungdomen i sina förbund. De är verkligen lekmän i ordets innersta bemärkelse.

3 kommentarer:

 1. Hej! Ursäkta att jag skriver detta i din blogg men den e-mail adress jag hittade till dig fungerade inte att skicka till så jag hoppas det går bra att jag skriver här istället.

  Jag heter Sanna Forsgren och går i årskurs 3 på Danderyds Gymnasium. Vi har i kursen Biologi A under hösten sett fyra program ur ''TV-universitetet Vetenskap : Människans drivkrafter - Överlevnad'' som du medverkade i. Efter detta fick vi i grupper göra en egen laboration som hade med instinkt att göra. Min grupp valde ''äckelfaktorn'' (disgust-factor) som de pratade om i filmen.

  Vår laboration gick ut på att vi lade en helt steril faktor som ofta förknippas med bakterier, på fet mat samt i en dryck för att se hur stor andel av våra mätta försökspersoner som förmådde sig att äta maten/dricka. Resultatet blev att större delen av personerna åt samt drack.

  I filmen pratade man mycket om instinkter. Där förklarade man att överlevnadsinstinkten var anledningen till att många äter fet mat samt kan förmå sig att äta/dricka något fast det ligger något på/i man förknippar med orent.

  Jag skulle gärna vilja veta vad din syn på det hela är? Har du en annan förklaring än instinkter till varför (vissa) människor beter sig på det här viset?

  Mvh
  Sanna Forsgren
  sanna-forsgren@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Är det så illa med riksdagsledamöterna? Jag känner en bunt som är väldigt flitiga. Min fråga är, bryr sig väljarna om vad riksdagsledamöterna gör eller inte gör?

  SvaraRadera
 3. Flitig är inte samma sak som folkvald.

  Ointresset är nog ömsesidigt.

  SvaraRadera