torsdag 1 september 2011

Skandalernas grammatik

Ibland blir det skandaler. Ofta är juridiska spörsmål inblandade, men inte sällan är det rena moralfrågor. Ibland sammanfaller juridik och moral och då blir det en storskandal.
Vi tänker oss att Elis jobbar på ett storföretag, som en ganska ordinär kontorsmänniska. Han utför sitt arbete till belåtenhet och arbetskamraterna utser honom till ordförande i den lokala fackklubben. Elis kan nu börja ägna en liten del av sin arbetstid åt rent fackliga frågor. Han njuter av sin nya position; kunna hjälpa sina kompisar och samtidigt förhandla med höga chefer som han aldrig annars knappt mött.

Han börjar bli mer allmänt känd och blir medlem i styrelsen för
den lilla stadens alla fackklubbar. Nu kan han börja ta taxi till möten och ibland hem, när det blir sent. Ibland är han borta på facklga konferenser och vidareutbildningar och njuter av sina nya erfarenheter och lär sig mycket om tillvaron sociala spel. Ganska snart är han ordförande i för fackklubbarna i staden och får ibland resa till Stockholm och Göteborg för sega förhandlingar med mycket nattarbete. För att orka med slitet får Elis bo på ett fint hotell, och han sitter på kvällarna i baren och blir bjuden på öl av direktörer och fackkompisar. Elis känner att han är någon. Han representerar en massa tjänstemän och har väl rätt då att få bo och resa anständigt.

Hans gamla arbetskamrater beundrar honom och han säger till dem att jobbet är oerhört slitsamt, men att det ju är för dem han sliter.

Han är nu oftare borta från sitt arbete än där. Middagarna blir ofta med parter i förhandlingarna och gemensamt tar de taxi från sammanträdet i stan till kursgården och sätter sig i baren. Där träffar de en representant för ett av de företag som levererar varor till hans gamla företag. Detta företags representanter bjuder Elis och lite annat fackfolk på en veckolång informationsresa till Turkiet, där de ska få kunskap om nya  produkter. Allt är betalt.

Elis talar med sin fru och och de gläds åt hans chans att komma ut i världen. Så mycket som han har jobbat!
Resan blir lyckad, men det blir kanske mest en nöjesresa, men god information hann de allt med också.

Några veckor senare blir Elis uppringd av någon från den stora tidningen. Hans fru ser honom bli alldeles vit i ansiktet. Hon hör honom säga:"Skandal? Har ni inget annat att skriva om?!"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar