fredag 15 juli 2011

Äganderätt + demokrati = toppen?

 (Reviderad)

Hörde nyss i radion någon säga att äganderätten är ett fundament i vår demokrati.

Jag förstår inte bara hur.

Hjörne äger 74% av  Stampen, där bl.a. Göteborgsposten ingår, och en mängd andra tidningar.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stampen_%28f%C3%B6retagsgrupp%29
Hur gynnar det Sveriges demokrati?

3 kommentarer:

 1. Äganderätt är en viktig del av vårt samhälle, den är en del av våra belöningssystem, den är en del av våra förvaltningssystem och jag är stor förespråkare av ett samhälle med äganderätt som en grundpelare.

  De som däremot slår ihop den med demokrati gör till att börja med en ren felaktighet eftersom de är oberoende storheter och för det andra misstänker jag dem för att försöka motverka alla sorters förändring av äganderätten. Miljöfrågorna visar hur olika saker samverkar och internet kan både ge copyright-rättigheter en oerhörd ekonomisk potential och uttöma de samma på sitt värde. Äganderätt kommer inte att vara samma sak i framtiden.

  Staterna garanterar och skyddar äganderätten men det innebär också att de borde ha möjligheter att ändra villkoren för den.

  SvaraRadera
 2. Belöningssystem?
  Blir inte en del familjer belönade
  över sin förmåga?

  SvaraRadera
 3. Svaret är otvetydigt Ja!

  Skulle jag filosofera så skulle jag nog använda Barry Schwarz liknelse på ted.com om fiskarna i fiskskålen som säkert kan vara begränsade av det lilla utrymmet men som har det bättre så än utan fiskskål. Ett belöningssystem är bättre än frånvaron av det nästan hur dåligt utformat det än är.

  SvaraRadera