torsdag 23 juni 2011

FEMINISM OCH VETENSKAP

På senare tid har jag i olika trådar varit med i diskussioner som rört vetenskaplighet och ärlighet. Det har bl.a. gällt högskolor som kallar sig universitet  http://ekonomistas.se/2011/06/22/university-of-smastad/ och om feministisk forskning kan anses vetenskaplig.
I det senaste numret av Axess (nr 5, 2011) påminner Tanja Bergkvist i sin alltid läsvärda krönika om de åsikter som rektorn vid Södertörns högskola torgfört i sin rapport Genus och text.

http://www.skolverket.se/publikationer?id=590 
 
Där skriver pedagogikprofessorn Moira von Wright bl.a. följande:

"Faktabaserad, objektiv kunskap utgör vad man i ett feminstiskt perspektiv brukar kategorisera som ´manlig´ kunskap. Kravet på objektivitet anses ofta utgöra själva grundkriteriet för vetenskaplighet".

"En jämställd skola arbetar utifrån en respekt för elevens egen livsvärld och världsbild, och en demokratisk undervisning kan då inte handla om att ersätta  elevens ´vardagsförståelse´ med en ´vetenskaplig´ sådan."

Kan vi hysa hopp om en sådan forskningssyn?

3 kommentarer:

 1. Ibland förskräcks man över att resonemang som borde blivit bortsorterade tidigt i grundskolan, verkar leva kvar hos någon som låtsas vara vetenskapligt kunnig och har fina titlar i den akademiska världen.

  Är deltagande i Big Brother nästa stora merit för att bli professor också?

  SvaraRadera
 2. Den akademiskavärlden är idag en form av navelskådande och för att var med i den exklusiva gruppen skall du undvika kritik och att kritisera. Den akademiska världen är konformistisk och den feministiska mer så då den har starka kopplingar till en politisk agenda och är du man så har du ingen rätt att yttra dig framför inte kritik mot forskningen.

  Några citat från Nassim Talab:
  "The four most influential moderns: Darwin, Marx, Freud, and (the productive) Einstein were scholars but not academics. It has always been hard to do genuine - and nonperishable - work within institutions."

  "Talk to graduate students or the highest caliber scholars; never, never, never medium academics."

  "The costs of specialization: architects build to impress other architects; models are thin to impress other models; academics write to impress other academics..."

  Nexialisten.wordpress.com

  SvaraRadera
 3. Jag är numera oberoende och säger vad jag vill. Men det är jobbigt med PK när man är direkt i verksamheten. Det vet jag.

  SvaraRadera