Här på nätet huserar de mest disparata figurer; politiker, journalister, kändisar och vanligt folk (vad som nu utmärker dem?). Alla har sina idéer med sina bloggar, men nästan alla hyllar de öppenhet, fri debatt och demokrati. De för fram sina åsikter i olika frågor och öppnar för kommentarer från alla och envar. När det gäller kommentarer finns det två varianter; en där läsarkommentarer kommer in direkt, och en där de först granskas och sedan, efter vederbörlig kontroll av några okända aspekter, behagas släppas in.
En känd riksdagskvinna, fd ledarskribent på Svenska Dagbladet och numera moderat rikspolitiker har sin egen syn på öppenhet. I några omgångar har jag ställt frågor till henne i kommentarsfältet. Efter några dagars väntan har kommentarer tagits bort utan vidare spisning. Det sista exemplet är mycket typiskt. Riksdagsmoderaten ivrar för ett avskaffande eller en förändring av nämnemannainstitutet. Hon anser att rättsväsendet skadas av nämndemannasystemet:
Jag svarade då att det inte var någon garanti för rättsväsendet att jurister enbart bestämde; att en jur. kand och erfarenhet från domstolsarbete inte garanterar att man är fördomsfri och att därför lekmannainflytande behövs. Jag frågade till sist hur det kunde komma sig att lekmannainflytande accepterades i riksdagen, där ledamöter röstar och bestämmer i frågor där de inte har någon ämneskompetens.
Inget svar. Sedan togs kommentaren bort och blev inte publicerad.
Nu vet inte jag hur detta ska tolkas. Någon som vet?
Jag tycker att en riksdagsledamot ska ha öppenhet på sin blogg och du Bertil går ju garanterat aldrig över gränsen till det som ger rätt att ta bort kommentarer om man vill ha en öppen blogg. Hon verkar därför rent feg för det är klart att Bertil på ett insiktsfullt sätt snabbt kan desarmera argumentation i en hjärtefråga för henne.
SvaraRaderaJag känner själv en tveksamhet inför att vårt nämndemannasystem befolkas av politiker så i sakfrågan hamnar jag dock nära Maria Abrahamson. Hur är det Bertil, tycker du verkligen att politiker i våra domstolar låter så jättebra?
Ja, det är verkligen ett svaghetstecken!
SvaraRaderaAlla människor är politiska varelser,men i domstolsprocessen ska varken domare eller nämndemän ta några som helst politiska hänsyn.