Vi går ständigt omkring och observerar andra människor mer eller mindre utstuderat. I och med att vi gör det tilldelar vi dem mentala egenskaper och förutsättningar, tyvärr ofta baserade på mycket ytliga karakteristika. Människor som liknar varandra i något avseende förs till samma gruppering. Det är sådana här sociala kategoriseringar som skapar grunden till vi-dom-tänkande, främlingshat och mobbning: ”Vi är bättre är dom”. Ett gott och beklagansvärt exempel är hudfärg. Ett annat är yttre tecken på vilken religion man tillhör. Det går att räkna in astrologin här; när man är född bestämmer hur man är. Alla som föds under samma stjärntecken är likadana i många avseenden. Den här typen av särtänkande brukar de flesta individer ta avstånd från. Politiker, som ofta är vana att ordrikt bre ut sig, brukar gärna tala om mångfald, att alla ska med och ska behandlas lika oberoende av ras, religion och andra ytliga tecken på någon form av grupptillhörighet.
Vi är alla för ett icke utpekande samhälle i teorin. Men i praktiken är det lätt att förfalla till förutfattade meningar om saker och ting. Även politiker är människor (kanske mer än de flesta) och härförleden upplät Ylva Johansson sin röst och sade att Juholts mustasch var en manlig maktsymbol.
Ylva Johansson sade det. Med rödmålade läppar och urringning.
Intressant perspektiv! Det är ju så lätt att avhumanisera en grupp och prata om politiker, byråkrater, chefer, .... som några högt däruppe så annorlunda än oss vanliga människor. Att avhumanisera och klumpa ihop oss lärare i en grupp är dock lika vanligt och den insikten som lärare ger en hel del nya perspektiv på andra grupper och hur likformiga de är.
SvaraRaderaPS. Jag har dragit igång en ny blogg "Jans syrliga karameller" dit jag gärna lockar dig Bertil för du har så insiktsfulla kommentarer.
SvaraRaderahttp://jansyrligheter.wordpress.com/
Jag såg Ylva Johansson i Almedalen. Ingen brist på kvinnliga maktsymboler där.
SvaraRadera